Το παρόν ερωτηματολόγιο αποτελεί τμήμα της έρευνας στα πλαίσια εκπόνησης της Διδακτορικής Διατριβής “Κοινωνική και Νομισματική Καινοτομία: Χτίζοντας συνεταιριστικές δομές βιώσιμης οικονομίας στην Ελλάδα”. (Πάντειο Πανεπιστήμιο, Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης)
Με τη συμμετοχή σας συμβάλλετε στην αποτύπωση της παρούσας κατάστασης και τάσεων στον χώρο της κοινωνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα. Τα στοιχεία της έρευνας είναι καθαρά για ερευνητική/ακαδημαϊκή χρήση.
Περισσότερες πληροφορίες στο www.socialfinance.eu .
E-mail επικοινωνίας: info@socialfinance.eu .
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη συνεργασία σας.
Μανώλης Τζουβελέκας
Υποψήφιος Διδάκτορας
Ερωτηματολόγιο Έρευνας
Για την καλύτερη κατανόηση του ερωτηματολογίου χρησιμοποιούμε τις παρακάτω έννοιες και ορισμούς:
Κοινωνική Οικονομία (social economy): το σύνολο των οικονομικών, επιχειρηματικών, παραγωγικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, οι οποίες αναλαμβάνονται απο νομικά πρόσωπα ή ενώσεις προσώπων των οποίων ο καταστατικός σκοπός είναι η επιδίωξη του συλλογικού οφέλους και η εξυπηρέτηση γενικότερων κοινωνικών συμφερόντων.
Κοινωνική Επιχειρηματικότητα (social entrepreneurship): οποιαδήποτε ατομική, οργανωσιακή ή δικτυακή δραστηριότητα που περιλαμβάνει κοινωνικότητα, (κοινωνική ή περιβαλλοντική αποστολή, ως πρωταρχικό στρατηγικό στόχο), καινοτομία, προσανατολισμό στην αγορά (συγκριτική και ανταγωνιστική προσέγγιση της απόδοσης). Η κοινωνική επιχειρηματικότητα διατρέχει ολόκληρο το φάσμα των κοινωνικών επενδύσεων, απο τον εθελοντικό τομέα μέχρι τις κοινωνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις εμπορικές αγορές.
Κοινωνική Καινοτομία (social innovation): “Μια νέα λύση σε ένα κοινωνικό πρόβλημα, που είναι πιο αποδοτική, πιο αποτελεσματική, πιό βιώσιμη σε σχέση με τις υπάρχουσες λύσεις και η αξία που δημιουργείται αφορά κυρίως στην κοινωνία απο ότι τα άτομα” (Phills et al., 2008, σελ. 36)
Κοινωνική Χρηματοοικονομική (social finance): “η διαδικασία μέσω της οποίας κινητοποιούνται ιδιωτικά κεφάλαια που αποδίδουν ένα κοινωνικό μέρισμα και μια οικονομική επιστροφή για την επίτευξη κοινωνικών και περιβαλλοντικών στόχων. Δημιουργεί ευκαιρίες για τους επενδυτές να χρηματοδοτήσουν projects ωφέλιμα στην κοινωνία και στις κοινωνικές οργανώσεις πρόσβαση σε νέες πηγές χρηματοδότησης”.
Κοινωνική Λογιστική (social accounting): ” Η διαδικασία όπου ο οργανισμός/επιχείρηση συγκεντρώνει αναλύει και ερμηνεύει περιγραφική, ποσοτική και ποιοτική πληροφορία με σκοπό την παραγωγή απολογισμού της κοινωνικής, περιβαλλοντικής και οικονομικής απόδοσης και επίδρασης”.
Κοινωνική Ελεγκτική (social audit): ” Η διαδικασία της επισκόπησης και της επαλήθευσης των Κοινωνικών Λογαριασμών στο τέλος κάθε διαχειριστικής περιόδου (με τη χρήση της κοινωνικής λογιστικής”
Νομισματική Καινοτομία (monetary innovation): “Ανάπτυξη νέων μορφών χρήματος με σκοπό την ενδυνάμωση του νομισματικού οικοσυστήματος.
Συμπληρωματικά Νομίσματα (complementary currencies): νομίσματα που λειτουργούν συμπληρωματικά και παράλληλα προς τα άλλα είδη νομίσματος (τραπεζικό, κρατικό), δεν επιδιώκουν να τα αντικαταστήσουν. Χρησιμοποιούνται κυρίως για την κάλυψη αναγκών των πολιτών και της κοινωνίας που δεν μπορούν να καλυφθούν απο τα άλλα δύο. Καλύπτουν τα κενά των άλλων δύο. Σήμερα λειτουργούν χιλιάδες τέτοια σχήματα στον αναπτυγμένο και στον αναπτυσσόμενο κόσμο. (M. Kennedy, B. Lietaer, J. Rogers, People Money, σελ 17).
Συλλογικές Επενδύσεις (collective investments): “επενδύσεις που υλοποιούνται απο κοινού με άλλους επενδυτές με σκοπό την αξιοποίηση μεγαλύτερων κεφαλαίων στις επενδυτικές αγορές (πχ αμοιβαία κεφάλαια)”
Κοινωνική Τραπεζική (social banking): “Η παροχή τραπεζικών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών με κύριο στόχο την θετική συμβολή στην ανάπτυξη των ανθρώπων στο παρόν και στο μέλλον. Ενδιαφέρεται να ικανοποιήσει υπάρχουσες ανάγκες στην πραγματική οικονομία και στην κοινωνία ενώ παράλληλα λαμβάνει υπόψη την κοινωνική, πολιτισμική, οικολογική και οικονομική αειφορία. (The Institute for Social Banking).
Ηθική Τραπεζική (ethical banking): Άλλη ονομασία για την Κοινωνική Τραπεζική (ή εναλλακτική ή βιώσιμη τραπεζική.